Ananakset
Ananas (Ananas comosus) on lähtöisin Etelä-Brasiliasta ja Paraguaysta.

Sen tieteellinen nimi ”ananas” tulee Brasiliassa puhutusta Tupi-kielestä ja merkitsee hedelmää, jossa on erityisen vahva tuoksu.

Euroopassa ananasta kulutetaan trooppisista hedelmistä toiseksi eniten banaanin jälkeen, ja sen menestys johtuu pääasiassa ravintosisällöstä, ainutlaatuisesta mausta ja loputtomista käyttötavoista cocktaileissa ja eksoottisissa ruoissa.


Jotta ananas olisi parhaimmillaan, se kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja laittaa jääkaappiin vasta sen jälkeen, kun se on kuorittu ja paloiteltu. Chiquita-ananasta on saatavilla vuoden ympäri; se on erinomainen soseutettuna, puristettuna tai sellaisenaan nautittuna aterian jälkeen.


Miten ananas pilkotaan

Valmista minuutissa:

15’’: leikkaa irti ylä- ja alaosa
30’: leikkaa pois kuori
45’’: leikkaa pois kuitumainen ydin
60’’: pilko paloiksi


Energiaa (kcal) 49   Vitamiineja     Mineraaleja (mg)  
Proteiinia (g) 0.5  
A (mg)
56  
Kalsiumia
7
Rasvaa (g) 0.2  
C (mg)
36.2  
Rautaa
0.37
Hiilihydraatteja (g) 12.63        
Magnesiumia
14
josta sokeria 8        
Kaliumia
0.26
Kuitua (g) 1.2        
Natriumia
1
* 100 grammaa kohden