Uutiset

Banaanien edut: 11 asiaa, joita et todennäköisesti tiennyt

Uutiset

30 marraskuun 2020 ・ 5 min. lukema

Oletko hulluna banaaneihin? Tässä on 11 hauskaa faktaa, joita et todennäköisesti tiennyt tästä kaikkien suosimasta terveellisestä välipalasta...

Olemme sanoneet sen aiemmin ja sanomme sen uudelleen: Banaanien edut ovat todella uskomattomia! Ne ovat yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä, ja sopivat erinomaiseksi välipalaksi. Lisäksi banaanit tulevat valmiiksi omassa kätevässä kantorasiassaan, joten voit ottaa ne vaivatta mukaan minne vain menetkin. Banaanit ovat täynnä kuituja ja välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä uskomaton superruoka onkin terveellisenä välipalana lyömätön valinta.

Kaikkihan rakastavat banaaneja, joten haluamme kertoa hauskoja banaanifaktoja, joita et vielä todennäköisesti tiedä. Paljastetaan mehukkaita banaanisalaisuuksia nyt heti!

Banaaneja on yli tuhat lajiketta

Kuka olisi arvannut? Vaikka kaikki tunnistavat luotettavat Cavendish-banaanit, banaanilajikkeita on monia – itse asiassa yli tuhat! Esimerkkejä ovat kermamaisen jäätelömäinen Blue Java, kypsänä musta Black Macabu, sormen kokoinen Nino sekä sivultaan neliömäinen ja kevyesti sitruunalta maistuva Burro.

Banaanipuu on kasvi

Voimme kutsua sitä puuksi, mutta tiesitkö, että ”banaanipuu” on itse asiassa kasvi? Itse asiassa se on maailman suurin ruohokasvi, jos tarkkoja ollaan! Banaaniviljelmillä kasvit on hakattava maahan hedelmien muodostumisen jälkeen. Päähedelmävarsi löytyy rungosta lehtien ympäröimänä. Yleisen massiivisen kokonsa vuoksi banaanikasvia pidetään kuitenkin aina puuna!

Banaanit ovat marjoja

Kyllä! Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, kasvitieteellisesti banaaneja pidetään marjoina.

Banaanit ovat peräisin yhdestä kukasta, jossa on useampi kuin yksi sikiäin, mikä tekee niistä kertohedelmiä. Pois tieltä, mustikat, kaupungissa on nyt uusi (keltainen) päälikkö!

Banaanit voivat olla kangasta

Japanin Okinawassa ihmiset ovat valmistaneet kimonoja banaanikuiduista ja käyttäneet niitä antiikin ajoista lähtien. Kankaan tiedetään olevan vahvaa – mutta kevyttä ja ohutta – jolloin ilma kiertää mukavasti niin, että vaatetta voi käyttää ympäri vuoden. Olisi niin mukava pukeutua siihen!

Banaanit tekevät sinusta nopean

Kautta aikojen nopein banaaniksi pukeutuneen (kyllä!) henkilön juoksema maraton kesti 2 tuntia, 58 minuuttia ja 20 sekuntia, ja se juostiin Barcelonan maratonilla 6. maaliskuuta 2011. Aika makea suoritus, jos meiltä kysytään!

Banaani on kuningas

Maailmassa syödään vuosittain yli 100 miljardia banaania! Amerikkalaiset syövät keskimäärin 12 kg banaaneja henkilöä kohti vuodessa, ja yli 96 % amerikkalaisista kotitalouksista ostaa banaaneja vähintään kerran kuukaudessa. Voisi kai sanoa: kaikki ovat hulluna banaaneihin!

Banaanitermit

Oikea termi banaaninipulle on ”käsi”, joten on vain loogista, että yksittäistä banaania kutsutaan ”sormeksi”. Banaanissa sen kypsyessä näkyviä ruskeita täpliä kutsutaan ”sokeriläiskiksi”. Joten nyt tiedät!

Banaaninkuoret ovat hyödyllisiä

Säilytä kuoret! Banaaninkuorille on niin monia hyviä käyttötapoja, kuten hyönteisen pureman aiheuttaman kutinan lievittäminen tai sirpaleen irrottaminen. Voit myös keittää banaaninkuorista ihanaa lämmintä iltapäiväteetä, tehdä niistä pikkelsiä tai kandeerata niistä makeaa herkkua. Lue täältä, mitä kaikkea voit tehdä banaaninkuorista.

Banaanimuseo

Kalifornian Meccassa sijaitsevassa kansainvälisessä banaanimuseossa on yli 25 000 banaaneihin liittyvää esinettä! Siellä on banaanilamppuja, banaanikoruja, banaanikuvia, banaanileluja ja kirjaimellisesti kaikenlaisia banaanituotteita, joihin voi tutustua yhdessä päivässä. Veikkaamme, että he ovat ihan hulluina banaaneihin!

Voit laulaa banaaneista

Tiesitkö, että banaaneista on tehty enemmän kappaleita kuin mistään muusta hedelmästä? On jopa Spotify-soittolista nimeltä Go Bananas, jossa on yli 60 banaaneihin liittyvää kappaletta. Jos emme olisi niin keltaisia, punastuisimme!

Banaaniravinto on… no… aivan ihanaa!

Tämä tosiasia ei ole uusi – mutta halusimme lisätä sen tuohon joka tapauksessa. Banaanit ovat todella yksi maailman terveellisimmistä hedelmistä. Banaani on täynnä kuitua, hyvää luonnollista pitkäkestoista energiaa sekä vitamiineja ja kivennäisaineita, joten ei ole ihme, että se tunnetaan ”mahdollisesti maailman täydellisimpänä ruokana”.

Liity Chiquita-yhteisöön

  • Yksilölliset reseptivalinnat: pääset käyttämään edistyneitä suodattimia, arvioimaan reseptejä ja tallentamaan suosikkisi omaan banaanitilaasi.
  • Etuoikeutettu pääsy erityisiin arvontoihin ja kilpailuihin
  • Määritä ruokavalioasetuksesi ja tallenna elämäntyyliin liittyvät suosikkiartikkelisi.

Liity joukkoomme!

Liity Chiquita-yhteisöön ja pääset omaan banaanitilaasi!

Copy link