Vastuullisuus

Sitoutumisemme vastuulliseen maatalouteen

Vastuullisuus

28 tammikuun 2021 ・ 4 min. lukema

Me Chiquitalla olemme hulluna banaaneihin – rakastamme herkullisia, aurinkoisia hedelmiämme! Huolenpitomme ulottuu myös maatiloillemme, niillä työskenteleville ihmisille sekä heidän lapsiinsa ja yhteisöihinsä. Tämä kaikki on osa vastuullisia tavoitteitamme. Alta näet, miten pyrimme kunnianhimoisiin tavoitteisiimme käytännössä.

Biologinen monimuotoisuus

Yritysten on tehtävä suuria muutoksia siihen, miten ne ovat vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa, ja viljelijöinä meillä on erityinen vastuu. Olemme ottaneet tässä johtavan roolin ja työskennelleet keskeisten sidosryhmiemme kanssa erilaisten projektien ja toimien parissa. Työssämme on kolme peruspilaria:

  1. Suojelemme luonnon monimuotoisuutta suoraan maatiloillamme: olemme varmistaneet, ettei ylimääräisiä metsiä raivata viljelmien laajentamiseksi. Vuodesta 1994 lähtien maatilamme eivät ole polttaneet tai raivanneet arvokkaita ekosysteemejä. Rajoitamme tuotannon alueille, jotka voivat tukea pitkäaikaista viljelyä, tai jos tämä ei ole mahdollista, palautamme sen luonnolliseen tilaan. Olemme ylpeitä tämän lähestymistavan edelläkävijöistä.
  2. Minimoimme toimintamme vaikutukset: vähennämme toimintamme vaikutuksia alkaen hyvistä maatalouskäytännöistä, kuten tuotekierrosta, ennaltaehkäisevästä tuholaistorjunnasta, tuholaisten seurannasta ja ansojen käytöstä. Olemme ottaneet käyttöön täsmäviljelyn ja käyttäneet maatalouskemikaaleja vain erityisen huolellisesti juuri siellä, missä niitä tarvitaan, ja varmistaneet, että käyttämämme tuotteet ovat hyväksyttyjä ja mahdollisimman vähän myrkyllisiä (95 % kaikesta käyttämästämme on lievästi myrkyllisiä).
  3. Olemme edelläkävijöitä metsänistutuksessa: olemme kehittäneet uraauurtavia kumppanuuksia sidosryhmien kanssa metsänistutuksessa – alueiden palauttamisessa luonnollisempaan tilaan, jossa biologista monimuotoisuutta on parannettava. Haluamme säilyttää biologisen monimuotoisuuden pitkällä aikavälillä, käyttää koulutusta ympäristötietoisuuden lisäämiseksi yhteisöissämme ja kannustaa paikallista osallistumista (kuten alla olevassa Nogal-projektissa).

Yhtään banaania ei mene hukkaan

Uskomatonta mutta totta: Banaanit ovat maailman neljänneksi tärkein ruokakasvi riisin, maissin ja vehnän jälkeen. Ne ovat välttämätön elintarvike miljoonille ihmisille ympäri maailmaa. Koska banaanien merkitys maailmalle on meille selkeä, sitouduimme varmistamaan, että vuoteen 2020 mennessä yhtään hedelmää ei mene hukkaan.

Korkeiden vientistandardien vuoksi jotkut hedelmät eivät vain kelpaa vientiin – mutta tämä ei tarkoita, etteivät ne ole hyviä. Joissakin banaaneissa on pieniä vikoja, mutta ne ovat täysin hyviä syötäväksi, ja niistä tehdään sosetta. Meillä on Costa Ricassa oma sosetehdas, jossa keskimäärin 65 000 tonnia Panamasta ja Costa Ricasta tulevia banaaneja jalostetaan herkulliseksi soseeksi tai banaanijauhoiksi. Jos banaanit ovat mustuneet eikä niitä voi jalostaa, annamme ne maanviljelijöille eläinten ruokkimiseen.

Jopa kasvien syötäväksi kelpaamattomat osat – varret, rungot ja lehdet – laitetaan hyvään käyttöön mullaksi, joka suojaa maaperää eroosioilta ja säilyttää arvokasta kosteutta. Rikkaruohojen kasvun estämisen lisäksi tämä ekomulta toimii myös täydellisenä, luonnollisena lannoitteena. Maatilojemme kompostointikaivannot ovat myös kaikenlaisten lintujen, peurojen, hyönteisten ja sammakoiden suosikkiruokapaikkoja.

Vihreä mädättämömme Costa Ricassa antaa meille mahdollisuuden ottaa talteen energiaa poisheitetyistä hedelmämateriaaleista. Jätevesi, joka aiemmin meni käsittelyaltaisiin, kulkee nyt siivilöiden ja suodattimien läpi kiintoaineen poistamiseksi. Paikalliset maanviljelijät käyttävät kiinteää ainetta sitten lannoitteena. Mädättämössä hyödylliset bakteerit muuttavat suodatetun jäteveden biokaasuksi, jota säilytetään suurissa kumipusseissa.

Koko järjestelmä paitsi vähentää hajuja merkittävästi tarkoittaa myös sitä, että ympäristöön menevä jätevesi täyttää kansalliset jätevesinormit. Koska se sisältää runsaasti ravinteita, jäämää voi myös käyttää viljelykasvien lannoittamiseen.

Luonnonvaraisten eläinten ja metsien suojelu: Nogalin luonnonsuojelualue

Työmme toiminta-alueillamme ei rajoitu pelkille maatiloille. Nogalin luonnonsuojelualue on yksi parhaista esimerkeistä. Suunnittelun, investointien ja käytännön työn kautta pyrimme jatkuvasti suojelemaan tätä Costa Rican tärkeää luonnonsuojelualuetta.

Vuonna 2017 edistyimme vaikuttavasti tällä luonnonsuojelualueella, joka sijaitsee Costa Rican Sarapiqui-alueella. Nogal-aloite perustettiin vuonna 2004 Chiquitan ja useiden asiakkaidemme yhteisenä pyrkimyksenä säilyttää ja suojella biologista monimuotoisuutta, ja sitä tukivat Rainforest Alliance ja Saksan kansainvälisen yhteistyön yhdistys GIZ. Tähän mennessä olemme istuttaneet yli 900 puuta. Muut vähittäiskauppiaat ja viljelijät ovat myös vierailleet luonnonsuojelualueella katsomassa, miten olemme parantaneet 13 vuoden aikana alueella asuvien ihmisten elämänlaatua.

Vuonna 2017 rekisteröimme kolme uutta lajia luonnonsuojelualueella: tapiirin, Costa Rican suurimman maalla elävän nisäkkään, kellolinnun ja keltatäpläisen liskon. Kunnianhimoisen projektin tavoitteena on luoda yhteys muihin metsiin ja niiden villieläimiin. Havaintojen mukaan tässä on onnistuttu. Olemme hakeneet luonnonsuojelualueen tunnustamista yksityiseksi villieläinten suojelualueeksi, mikä tarjoaisi paremman suojan hakkuita vastaan.

Nogalin luonnonsuojelualue – Yleiskatsaus
Nogalin luonnonsuojelualue – Tapiiri

Vesijalanjälkemme hallinta

Banaanit tarvitsevat vettä, ja 400–600 litraa vettä tarvitaan 900 banaanigramman kasvattamiseen ja käsittelyyn. Tämä kattaa myös banaanien puhdistuksen ja nippujen erottamisen pienemmiksi 5–6 banaanin ”käsiksi”.

Suurin osa banaanien viljelyyn tarvittavasta vedestä tulee sateista, mutta kastelua tarvitaan alueilla, joilla on kuivia kausia. Täällä olemme siirtyneet tuhlaavasta sadetuksesta vettä säästäviin mini- ja mikrokastelujärjestelmiin, jotka vähentävät vedenkulutustamme noin 80 % – vuotuinen säästö on 1,7 miljardia litraa. Olemme myös asentaneet ”nippujen kuiva erotus käsiksi” -järjestelmiä 23 prosenttiin maatiloistamme, mikä säästää 160 miljoonaa litraa vettä vuosittain.

Käsittelemme myös toiminnastamme syntyvää jätevettä erittäin huolellisesti. Suodatamme kiintoaineet pois ja suojelemme jokia ja puroja saastumiselta. Riippumattomat laboratoriot tarkistavat säännöllisesti jokiemme ja purojemme veden laadun sen varmistamiseksi, että järjestelmät toimivat oikein.

Olemme todella ylpeitä pyrkimyksistämme säilyttää luonnon monimuotoisuus ja varmistaa, että banaanimme tuotetaan mahdollisimman vastuullisesti. Olemme sitoutuneet jatkamaan työtämme. Näin tiedät, että kaupasta poimimasi Chiquita-banaanit paitsi ovat herkullisia ja laadukkaita myös edustavat vaikuttavaa työtä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämisesti.

 

Liity Chiquita-yhteisöön

  • Yksilölliset reseptivalinnat: pääset käyttämään edistyneitä suodattimia, arvioimaan reseptejä ja tallentamaan suosikkisi omaan banaanitilaasi.
  • Etuoikeutettu pääsy erityisiin arvontoihin ja kilpailuihin
  • Määritä ruokavalioasetuksesi ja tallenna elämäntyyliin liittyvät suosikkiartikkelisi.

Liity joukkoomme!

Liity Chiquita-yhteisöön ja pääset omaan banaanitilaasi!

Copy link